Tilknytningsmønstre i parforhold

Tilknytningsmønstre i parforhold

Tilknytningsmønstre

Vores tidligste erfaringer med omsorg og nærhed sætter spor helt ind i vores voksenliv. Hos Psykologhuset Baggesen oplever vi igen og igen, hvor stor en forskel det gør for par at få indsigt i deres tilknytningsmønstre.

Når I forstår jer selv og hinanden bedre, bliver det lettere at skabe en tryg og kærlig relation med plads til både sårbarhed og forskellighed.

Måske oplever I at ...

  • I misforstår hinanden, selv når I vil det godt
  • I reagerer forskelligt i konflikter og trækker jer hver sin vej
  • I længes efter nærhed, men kommer til at skabe afstand
  • I savner tryghed og følelsen af at blive mødt
  • I sidder fast i mønstre, I ikke helt forstår
  • I føler jer alene, selv når I er sammen
  • I bliver usikre på hinandens kærlighed
    •  

Parterapi med fokus på tilknytningsmønstre hjælper med at:

  • forstå, hvorfor I reagerer, som I gør
  • opdage jeres tilknytningsmønstre og hvordan de påvirker jeres relation
  • skabe nye måder at møde hinanden på – med nærvær og respekt
  • styrke trygheden og det følelsesmæssige bånd mellem jer
  • bryde med gamle mønstre og finde nye veje til kontakt
  • få et sprog for det, der før var svært at sætte ord på
    •  

Parterapi

kr 2250 kr PER 90 MIN
  • Få hjælp til at vedligeholde og genfinde kærligheden

Parterapi

kr 3000 kr PER 120 MIN
  • Få hjælp til at vedligeholde og genfinde kærligheden

Ønsker du at høre mere?

Hvad er tilknytningsmønstre?

Tilknytningsmønstre beskriver, hvordan vi knytter os til andre, hvordan vi håndterer konflikter og hvordan vi reagerer på følelsesmæssig afstand. De er formet tidligt i livet og bliver tydelige, når vi indgår i tætte relationer som voksne.

I parforhold viser tilknytningsmønstrene sig fx i måden, I kommunikerer, søger (eller undgår) nærhed, og i hvor trygge I føler jer i relationen. Det kan føre til misforståelser, hvis I ikke kender hinandens reaktionsmønstre.

Hos Psykologhuset Baggesen arbejder vi med tilknytningsmønstre som en nøgle til større forståelse og kontakt. Ikke for at placere skyld, men for at skabe indsigt og nye handlemuligheder.

De fire tilknytningsstile

Der findes fire grundlæggende tilknytningsstile, som hver især har betydning for, hvordan vi er i relationer:

  • Tryg tilknytning
  • Utryg-undvigende tilknytning
  • Utryg-ambivalent tilknytning
  • Utryg-desorganiseret tilknytning

Tilknytningsmønstre er ikke noget, vi vælger. Vi har alle vores egen unikke blanding, og det er netop det, vi undersøger i terapien. Når I forstår jeres egne og hinandens tilknytningsmønstre, bliver det lettere at tage ansvar for reaktioner og behov og skabe et mere nænsomt samspil.

Gennem samtaler med en erfaren psykolog får I indsigt i de mønstre, der præger jeres relation, og lærer, hvordan I kan ændre dem, hvis de står i vejen for nærhed, tillid og samhørighed.

Psykologhuset Baggesen – parterapi
christiana-rivers

Parterapi med fokus på tilknytningsmønstre

Hos Psykologhuset Baggesen tilbyder vi parterapi med et særligt blik for de dynamikker, som tilknytningsmønstre skaber i parforholdet. Målet er ikke at ændre, hvem I er, men at støtte jer i at møde hinanden med større forståelse og omsorg.

Sammen undersøger vi:

  • Hvordan jeres tilknytningsmønstre påvirker jeres relation
  • Hvad der sker i jer, når I føler jer pressede, misforståede eller afviste
  • Hvordan I kan skabe mere tryghed, nærhed og tillid i jeres samspil

Vi arbejder med velafprøvede metoder som IFS, ACT og kognitiv terapi, alt efter, hvad der passer bedst til jer. Samtalerne foregår i trygge og rolige omgivelser, hvor begge parter bliver hørt og mødt med respekt.

Fire forskellige tilknytngingsmønstre

Tryg tilknytning

Når vi er trygt tilknyttede, har vi grundlæggende tillid til andre og til os selv i relationer. Vi tør være åbne, vise følelser og tage imod nærhed uden frygt for at blive afvist eller overvældet.

I parforhold kommer det ofte til udtryk som en stabil og gensidigt støttende relation med plads til både samhørighed og selvstændighed.

Utryg-undvigende tilknytning

Den utryg-undvigende tilknytningsstil er kendetegnet ved et stort behov for selvstændighed og kontrol. Nærhed kan føles overvældende eller kvælende, og man trækker sig ofte, når relationen bliver følelsesmæssigt intens.

I parforhold kan det give oplevelsen af afstand, tavshed eller en partner, der “lukker ned”, når der opstår konflikt.

Utryg-ambivalent tilknytning

Her fylder frygten for at blive forladt ofte meget. Man længes efter nærhed, men bliver let usikker og overtolker signaler.

I parforhold kan det føre til stærke følelsesudbrud, jalousi eller et stort behov for bekræftelse – og det kan være svært at stole på, at den anden bliver, også når tingene er svære.

Utryg-desorganiseret tilknytning

Denne tilknytningsstil er præget af indre splid: man længes efter nærhed, men er samtidig bange for den. Det kan føre til skiftende adfærd, hvor man på én gang søger kontakt og skubber den anden væk.

I parforhold kan det skabe meget uro og forvirring, fordi reaktionerne ofte er uforudsigelige og følelsesladede.

Læs mere om tilknytningsmønstre

Forebyggende parterapi

Mange tænker først på parterapi, når krisen kradser. Når samtalerne er blevet svære, nærheden er forsvundet, og man mest af alt føler sig alene – selv i tosomheden. Men hvad nu, hvis man kunne tage hånd om forholdet, inden det gør ondt? Hvad nu, hvis parterapi også kunne være en

Læs mere »

Efterfødselsreaktioner

Efterfødselsreaktioner kan ramme alle og er mere normalt end de fleste tror. En efterfødselsreaktion er en tilstand, som en kvinde (men også mænd) kan opleve indenfor det første år efter fødslen. Der er forskellig slags efterfødselsreaktioner og nogle er mere normale i befolkningen end andre. Studier viser at omkring 20%

Læs mere »

Parterapi med fokus på tilknytningsmønstre

Hos Psykologhuset Baggesen tilbyder vi parterapi med et særligt blik for de dynamikker, som tilknytningsmønstre skaber i parforholdet. Målet er ikke at ændre, hvem I er, men at støtte jer i at møde hinanden med større forståelse og omsorg.

Sammen undersøger vi:

  • Hvordan jeres tilknytningsmønstre påvirker jeres relation
  • Hvad der sker i jer, når I føler jer pressede, misforståede eller afviste
  • Hvordan I kan skabe mere tryghed, nærhed og tillid i jeres samspil

Vi arbejder med velafprøvede metoder som IFS, ACT og kognitiv terapi, alt efter, hvad der passer bedst til jer. Samtalerne foregår i trygge og rolige omgivelser, hvor begge parter bliver hørt og mødt med respekt.

Et psykologisk blik på tilknytning

Hos Psykologhuset Baggesen arbejder vi med afsæt i tilknytningsteorien – en af de mest veldokumenterede teorier inden for psykologien. Teorien, som blev udviklet af psykologen John Bowlby, viser, hvordan vores tidlige relationer til forældre og andre omsorgspersoner har stor betydning for, hvordan vi senere knytter os til andre. Det handler om meget mere end barndommen – tilknytning påvirker både vores evne til at håndtere stress, vores selvfølelse og de relationer, vi skaber som voksne.

Forskning på tværs af kulturer bekræfter igen og igen, at tryg tilknytning er afgørende for vores trivsel. Det betyder ikke, at vi er låst fast i et bestemt mønster – tværtimod viser nyere studier, at vores tilknytningsmønstre kan ændre sig over tid. Gennem livserfaringer, nye relationer og ikke mindst et trygt terapeutisk rum, kan vi udvikle nye måder at være i kontakt med os selv og andre på.

I terapien arbejder vi netop med de mønstre, du har med dig – ikke for at dømme eller diagnosticere, men for at forstå. Når du får øje på, hvordan dine erfaringer spiller ind i dine relationer i dag, åbner det for nye handlemuligheder og en større følelse af frihed i kontakten med andre.

Forståelse skaber forandring

Når I bliver bevidste om de mønstre, der ligger bag konflikter og afstand, opstår der mulighed for forandring. Mange oplever, at bare dét at få sat ord på, hvad der foregår under overfladen, skaber mere ro og klarhed – og en ny følelse af kontakt.

Uanset om I står midt i en krise eller bare ønsker at forstå hinanden bedre, kan det give stor værdi at arbejde med tilknytningsmønstre i parforhold. Det er ikke en hurtig løsning, men det er et skridt mod et stærkere, mere trygt og kærligt forhold.

FAQ: tilknytningsmønstre parforhold

Tilknytningsmønstre refererer til de måder, vi interagerer og knytter os til andre mennesker på. Især i de nære relationer. Mønstrene formes tidligt i livet baseret på vores oplevelser med omsorgspersoner og påvirker, hvordan vi senere forholder os til partnere, venner og endda vores børn. ​

Har I som par forskellige tilknytningsmønstre, kan det give udfordringer i parforholdet. Vi tilbyder parterapi med fokus på tilknytning, så I kan blive klogere på både jer selv og hinanden.

Dine tilknytningsmønstre kan have en betydelig indflydelse på dynamikken i dit parforhold.

For eksempel kan en tryg tilknytning føre til åbne og tillidsfulde relationer, mens en utryg tilknytning kan resultere i misforståelser, konflikter og følelsesmæssig afstand. At forstå dine egne og din partners tilknytningsmønstre kan hjælpe jer med at navigere bedre i jeres forhold. ​

Ja, især hvis mønstrene ikke er bevidste. Et klassisk eksempel er den ene, der trækker sig i konflikter (undvigende), mens den anden opsøger kontakt og svar (ambivalent). Uden indsigt kan det skabe en negativ spiral, hvor begge føler sig afvist eller overvældet. Gennem terapi kan I blive klogere på disse mønstre og finde mere nænsomme måder at reagere og kommunikere på.

Ja, forskning indikerer, at tilknytningsmønstre ikke er permanente og kan ændres gennem livet. Gennem selvrefleksion, terapi og bevidst arbejde med relationer er det muligt at bevæge sig mod en mere tryg tilknytning.

Selvrefleksion er nøglen til at finde ud af, hvad dit tilknytningsmønster er. Overvej spørgsmål som: Hvordan reagerer jeg, når jeg føler mig truet i en relation? Søger jeg nærhed, eller trækker jeg mig væk? Hvordan håndterer jeg konflikter med min partner?

Forskellige tilknytningsmønstre kan skabe udfordringer i et parforhold, men med forståelse og arbejde kan I lære at imødekomme hinandens behov. Kommunikation er afgørende. Og derfor kan det være en god idé at søge professionel vejledning for at få redskaberne til at navigere i jeres specifikke dynamik.​

Det er helt normalt. Tilknytningsmønstre er ikke firkantede kategorier, men dynamiske og situationsbestemte reaktioner. Mange mennesker har en blanding af træk fra forskellige stilarter, og det kan også ændre sig over tid eller i forskellige relationer.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.