Ida Baggesen - terapiformer 1.1 samtaler

6 tegn på angst

6 tegn på angst

Er du bekymret for, at du har angst eller, at en af dine nærmeste har angst? Ønsker du at leve et liv uden bekymringer og hæmmende tanker? Så læs med her, hvor jeg beskriver 6 tegn på angst, som er værd at tage alvorligt.Der findes mange typer af angst som eksempelvis fobier (f.eks. socialfobi eller fobi for en bestemt ting), panikangst eller det man kalder generaliseret angst. Generaliseret angst føles som en konstant bekymring omkring livet eller verden, der er svær at kontrollere. Alle oplever angst i deres liv, men når angsten tager overhånd, kalder man det en angstlidelse. Angst er en af de mest almindelige lidelser i befolkning, og op imod 400.000 danskere lider pt af angst. I forbindelse med ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling ses ofte, at der over længere tid udvikles social angst, generaliseret angst eller panikangst. Der er derfor intet unormalt eller forkert ved dig, hvis du oplever flere af symptomerne, som er beskrevet i denne artikel.

Det er svært at liste alle de forskellige symptomer på angst, men der er nogle, som går igen, og som de fleste oplever.

1. Hjertebanken

Hjertebanken eller stigende puls er et meget normalt tegn på angst. Nogle vil opleve, at hjertebanken opstår i bestemte situationer, eller når bestemte tanker popper op i hovedet. Det kan være tanker eller forestillinger om en faretruende situation, hvordan man kan undgå situationen og hvilke konsekvenser situationen vil have – også på et mentalt plan. Andre oplever at have hjertebanken stort set konstant, eller at den opstår ud af det blå.

2. Uro

Mange oplever en ubestemmelig uro i både kroppen og tankerne. Nogle beskriver det som en slags rastløshed eller, at det er vanskeligt at slappe af. Det kan måske mærkes i kroppen som en sitren eller trykken. Det kan også opleves, som om det er svært at få styr på sine tanker eller at kontrollere sine tanker. Mange beskriver det som bekymringer, personen ikke kan slippe af med, ligegyldigt om de er realistiske eller ej.  

3. Smerter eller trykken i brystet

At være ramt af angst kan føles som om der sidder en person eller ligger en stor sten på din brystkasse. Hvis man oplever dette symptom, er det almindeligt at blive bange for, at der er noget fysisk galt – at der f.eks. er noget glat med ens hjerte, og mange har derfor været til lægen med dette symptom.

4. Koncentrationsbesvær

Det kan være meget svært at koncentrere sig om arbejde, børnene, madlavning, lektier eller andre dagligdagsting, hvis man samtidig oplever nogle af de andre tegn på angst som f.eks. uro. Derfor bliver koncentrationsbesvær også et væsentligt tegn på angst.

5. Følelse af åndenød

I angstfulde situationer kan der opstå en følelse af ikke at kunne trække vejret. Det kan føles som om halsen snører sig sammen eller direkte kvælningsfornemmelse. Dette symptom opleves ofte samtidig med hjertebanken, og kan opstå ud af det blå uden nogle særlig grund, hvis man lider af panikangst, men kan også komme snigende ved bestemte situationer, hvis man f.eks. lider af socialangst og er i en socialsammenhæng.

6. Dødsangst

Når hjertet galoperer, halsen snører sig sammeneller det føles som om en stor sten trykker ned mod brystkassen kan nogen opleve at få tanker som: Er jeg ved at få et hjerteanfald? Dør jeg nu? Det er normalt at tænke sådan, fordi frygten tager over, men man kan ikke dø af angst.

Typer af angst

Generaliseret angst

Generel og konstant følelse af ængstelse, uro og bekymring over dagligdags begivenheder og problemer og angst for angsten i sig selv.

Socialangst

Angst for at være sammen med mange mennesker. Frygt for at blive genstand for andres kritike opmærksomhed eller for at opføre sig pinligt.

Panikangst

Kortvarige, voldsomme angstanfald og angst for nye anfald. Anfaldende er ikke forbundet med en specifik situation, reel fare eller fysisk belastning, og er ikke forårsaget af en fysisk eller psykisk lidelse

Agorafobi

Angst for at færdes alene uden for hjemmet, i større menneskemængder eller offentlige steder

Helbred-/sygdomsangst

Angst for alvorlige sygdomme.

Enkelt fobi

Angst i særlige situationer og for særlige genstande som for eksempel edderkopper, nåle eller klovne.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.