woman-in-white-underwear-holding-red-rose-and-menstrual-cup-3737820

4 mulige årsager til PMS

Det er svært at give bare én årsag til præ menstruelt syndrom (PMS) og præ menstruelt dysfori (PMD) (læs artikel om, hvad PMS/PMD er her), og de fleste forskere på området, er da også enige om, at flere faktorer spiller sammen. Denne artikler lister 4 faktorer, som alle har indflydelse på udviklingen af PMS/PMD.

1. Hormonel overfølsomhed

Den væsentligste og mest anerkendte årsag til PMS og PMD er hormonelle ændringer i løbet af kvindens menstruationscyklus. Særligt hormonet progesteron, menes at have betydning for PMS, da nyere forskning tyder på, at progesteron kan have indflydelse på funktioner i hjernen og udløse nogle af de samme psykiske symptomer, som man kan se ved depressioner. Desuden dannes progesteron udelukkende efter ægløsning, hvilket også er tidspunktet, hvor PMD-symptomerne indtræffer. Men alle kvinder går jo igennem denne hormonelle cyklus månedligt, så hvorfor lider alle kvinder ikke af PMD? Kvinder med PMD har normale hormoner, men forskning tyder på, at de er mere følsomme overfor hormoner.

2. Arvelighed

I dag er det en meget udbredt mening, at PMS, og hvordan symptomerne på PMS kommer til udtryk, er arveligt. I 1971 fandt forskerne Dalton, Dalton og Guthrie I et forsøg med tvillinger, at det tydede på, at der var en stærk sammenhæng mellem de symptomer på PMS og styrken af den præ menstruelle spænding mødre oplevede, og de symptomer og spændingsstyrke deres døtre oplevede. Faktisk fandt de, at når mødre oplevede symptomer som angst, træthed og irritation, oplevede næste 70% af døtrene det også. Og omvendt fandt de også, at når mødrene ikke havde nogle symptomer på PMS, havde døtrene det heller i 62,5% af tilfældene.

3. Stress

Meget tyder på, at en vis følsomhed overfor hormonet progesteron skal være til stede, for at PMS-symptomer opstår. Derudover peger en teori på, at oplevet stress kan være med til at forværre symptomerne på PMS. Særligt er der fundet resultater, som peger på, at stress i den follikulære fase, altså den første fase cyklussen, hvor klargøringen til frigivelsen af et nyt æg sker, har indflydelse på, hvor slemme de psykologiske symptomer på PMS bliver. Det vil sige, at jo mere stress kvinden oplever i starten af sin cyklus, jo værre bliver hendes PMS-symptomer senere i cyklussen.

4. Personlighedstræk

En sidste årsag, som vil blive betragtet i denne artikel er, at personlighedstrækket neuroticisme, menes at have en sammenhæng med graden af PMS. Personlighed kommer af det græske ord persona, som oprindelig betød det, der var bag masken. Siden hen gik over til at betyde selve masken, og i dag betyder det nærmest en kombination af begge dele, dvs. bevidste og ubevidste træk, som kendetegner personen som helhed. Neuroticisme er et personlighedstræk, som indebærer følelsesmæssig ustabilitet, fysiologisk hyperreaktivitet (det vil sige overfølsomhed) samt en lavere tærskel for negative følelser som angst, depression og irritabilitet. Mennesker, som har en høj grad af neuroticisme, har altså en lavere tærskel for ubehag, og desuden viser studier, at disse mennesker har mere kortisol i blodet end mennesker med en lav grad af neuroticisme. Kortisol er det såkaldte stress-hormon, og det har derfor en dobbelt effekt, da stress, som sagt, i sig selv kan være en årsag til forværring af PMS-symptomer. Forskere mener, at det netop er dette personlighedstræk, som gør nogle kvinder følsomme overfor progesteron.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.