Kropsbevidsthed og ufrivillig barnløshed

Hvor blev min krop af?

Hvornår har vi det egentlig bedst med vores krop? Tag et sekund og tænk over, hvornår du har det bedst i dig selv. Er det, når du har løbet en tur og kan mærke pulsen banke i årene, er det, når du har overstået en opgave, som du vidste skulle laves, eller er det, når du befinder dig i færd med noget, som tænder din motivation? Uanset hvornår du føler dig bedst tilpas i din krop, så læg mærke til, om kroppen egentlig gør opmærksom på sig selv.

Ofte har vi det nemlig bedst med vores krop, når den ikke rigtig er til stede. Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke skal kunne mærke kroppen, men det betyder, at kroppen er en integreret del af den, vi er. Den skal helst bare fungere uden at gøre væsen af sig. På den måde er vi nemlig i stand til at agere, som vi vil, løbe hvis vi vil, arbejde hvis vi vil, rejse hvis vi vil – få børn hvis vi vil! Hvad så når kroppen ikke fungerer, når den sætter begrænsninger for det, vi gerne vil? Det er de færreste par, som forventer, at det vil være problematisk at få børn. For mange ufrivilligt barnløse kan det være rigtigt svært at identificere sig med kroppen under et fertilitetsforløb eller efter, fordi man havde regnet med, at det hele ville fungere. Det er derfor slet ikke unormalt at føle sig distanceret fra sin krop, vred på sin krop eller frustreret. Det er helt naturlige reaktioner på, at kroppen ikke stemmer overens med det billede, man har af sig selv, og de muligheder der er for det liv, man ønsker at leve. Desuden optager kroppen pludseligt meget af ens opmærksomhed i hverdagen- der er bivirkninger fra hormonbehandlingen, den konstante opmærksomhed på graviditetssymptomer, indsprøjtninger, undersøgelser, tiltag for bedst mulige sædkvalitet, for ikke at snakke om det store svigt, man kan føle fra sin krop, når det ikke lykkes at blive gravid. Der er rigtig mange ting ved fertilitetsbehandling, som drejer sig om din krop, og rigtig mange af dem er ikke ret behagelige. Vi oplever verden gennem vores krop, både det sure og det søde og mange af de følelser, som opstår i os stammer fra impulser af kropslige reaktioner. Når vi oplever at noget er rart, eller at vi får succes med noget, så oplever vi også kroppen som lettere eller mere ressourcestærk. Følelsen af et nederlag kan derimod gøre, at den mærkes tung, træt eller smertefuld. Når du er i et fertilitetsforløb, er det derfor rigtig vigtigt at acceptere og anerkende, at nogle gange er det virkelig svært at være i kroppen, men det behøver ikke at være sådan hele tiden. 

Hvad kan jeg gøre for at øge følelsen af velvære i min krop?

En af de ting, som især kan gøre en forskel på din kropsoplevelse er at fokusere på noget du er rigtig god til, eller noget, som du synes, er rigtig rart at lave. Det kunne være at male, gå en lang tur, dyrke sport, spille et instrument, være der for andre, skrive noveller eller noget helt andet. Det behøver ikke at være fysiske tiltag, det skal bare være noget, som gør, at du føler dig godt tilpas i dig selv. Hvis du prioriterer at bruge tid på aktiviteter som fjerner det negative fokus fra kroppen og tillader, at du får et pusterum for graviditetssymptomer o.lign., så vil det også være lettere at finde overskud til de svære situationer, som desværre også er en del af fertilitetsbehandlingen. 

Giv også din vejrtrækning opmærksom og føl hvordan fokus kan flyttes, når du trækker vejret dybt. Vejrtrækningen er desuden et godt redskab til at føle kroppen på en rolig og kontrolleret måde. Vejrtrækninger kan du nemlig helt selv kan styre. 

Brug tid på dig selv, prioritér en gang imellem at gøre ting, som styrker selvtilliden i kroppen og relationen til dig selv. Du er meget mere end ufrivilligt barnløs. 

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vi kan hjælpe dig med at finde mere ro i din hårdt prøvede krop gennem øvelser, blandt andet vejrtrækningsøvelser. Kroppen kan blive meget anspændt ved ønsket om at blive gravid. Vi kan sammen arbejde med, at få balance i kroppen og få en følelse af afslappethed, som gør fertilitetsforløbet mindre anspændt. Behandlingen foregår ved forskellige manuelle metoder og strategier til positive tanker om og tilgange til din krop, hvilket kan frigive lykkegivende hormoner, som øger dit generelle velvære.
Hvis du/I har lyst til at høre mere om Esperas tilbud, er du/I velkomne til at kontakte os og høre mere om vores behandlinger. 

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.